Tips voor muziekproductie – Een compressor gebruiken tijdens het mixen

Voor deze muziekproductietip ga ik kijken hoe je een compressor gebruikt tijdens het mixen. In wezen is een compressor een vitaal hulpmiddel om enthousiaste en dynamische prestaties te leveren. Het past automatisch het niveau van een instrument, zang of zelfs de hele mix aan. U kunt dezelfde resultaten bereiken door een techniek te gebruiken die gain riding wordt genoemd (het handmatig instellen van de niveaus van individuele geluiden in het arrangement of de algehele mix), maar het gebruik van een compressor maakt het harde werk gemakkelijk.

Het probleem met gain riding is de stereolink. Zowel uw linker- als rechterkanaal moeten hetzelfde worden gecomprimeerd, anders veroorzaakt dit een zogenaamde beeldverschuiving in het stereogeluidsbeeld. Zie de compressor altijd als een processor en niet als een effect. Als je met zang en akoestische instrumenten werkt, is een compressor een belangrijke studioprocessor om te bezitten.
Comprimeer niet alles tijdens het mixen, hierdoor zal je mix vlak klinken. Je GoEdkope Jingles moet je gebruiken op geluiden die niet stabiel/constant van niveau zijn, meestal zijn dit opgenomen of midi geprogrammeerde geluiden zoals bas, zang, gitaren en meer.

Het zijketeneffect wordt meestal gebruikt als je bas botst met je kickdrumgeluid of als je misschien een pompend effect op je pad- of synthgeluid wilt krijgen. Side chaining is ook bekend als het ducking-effect, een goed voorbeeld is radio SWeepers, merk op dat wanneer de DJ begint te praten, de muziek automatisch duikt/het niveau van de muziek daalt (met hoeveel wordt bepaald door de drempel- en ratio-instellingen) en als hij/zij stopt met praten gaat het niveau van de muziek weer omhoog, dat is side chaining.

Als je je signaal comprimeert bij een drempel van 5db, moet je je make-upversterking verhogen met +5db, en dat betekent ook dat je zachtere delen +5db omhoog komen en dat is inclusief je achtergrondgeluid. Hoe meer een signaal wordt gecomprimeerd, hoe hoger het gemiddelde energieniveau. Door een hoge gain-reductie te gebruiken, breng je meer achtergrondgeluid naar boven, dus daar moet je echt voorzichtig mee zijn.

Parallelle compressie A.K.A New York-compressie is wanneer je een gecomprimeerd signaal mixt met een ongecomprimeerd signaal. Er zijn veel manieren om dit te bereiken, sommige compressoren hebben een ingebouwde mixknop/parameter of je kunt een compressor gebruiken als een zend-FX. Omgekeerde compressie is geweldig voor zang, in principe zul je hier je aanval gebruiken als de release en release als aanval.

Om dit te bereiken moet je je hele zang omkeren en een compressor invoegen nadat je tevreden bent met de instellingen, de zang laten stuiteren en dan weer omkeren. De meest gestelde vraag is of een compressor voor of na de eq moet worden geplaatst, mijn aanbeveling zou zijn om deze na de eq te gebruiken. Je moet onthouden dat een compressor omgaat met RMS en pieken, dus als je begint met de compressor en dan een eq invoegt, denk je dan dat hij de RMS en pieken correct zal afhandelen?


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *