Inverterselectie voor uw boot

Lange tijd ben ik een 12 volt man geweest aan boord van onze trawler, de Patricia Ann. Twaalf volt DC-systemen waren altijd eenvoudig, niet gevaarlijk en dienden hun doel. Maar na een recente vijfdaagse cruise op onze boot, waarbij we constant de generator moesten aanzetten om elektriciteit te leveren aan de vriezer van 115 volt ac om de temperatuur te behouden, begon ik na te denken over andere opties. We hebben meer dan negentig uur op de generatorset gezet in slechts 5 dagen; tijd voor een nieuwe oliewissel!

Dus begon ik te overwegen om een omvormer toe te voegen om de vriezer te laten werken. Maar wat is een omvormer eigenlijk? Een omvormer is een elektrisch apparaat dat gelijkstroom (dc) van de batterij omzet in wisselstroom (ac). Maar er zijn zoveel opties om uit te kiezen, waar moet ik beginnen? Als het gaat om het kiezen van een omvormer voor uw jacht, kunnen de alternatieven verwarrend zijn. Met veel keuzes op de markt, is het belangrijk om te begrijpen wat de variaties zijn, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw specifieke bootgebruik.

Uw primaire probleem zal het wattage zijn. Omvormers worden gedimensioneerd op basis van het wattage dat ze aankunnen. Denk na over welke items u gaat gebruiken en hoeveel versterkers elk item nodig heeft. U moet ook nadenken over het aantal dat u tegelijk gaat gebruiken om te bepalen welk formaat omvormer het beste is voor uw vereisten. Je wilt je omvormer niet overbelasten door veel apparaten met een hoog wattage tegelijk aan te zetten. U zult waarschijnlijk merken dat de kosten van omvormers stijgen met de hoeveelheid wattage. Het wattage vind je op de sticker van de fabrikant op het apparaat. Als alleen de ampère wordt weergegeven, gebruikt u de formule (ampère x 115 volt = wattage) om om te rekenen naar watt.

De volgende kwestie is of u een echte sinusomvormer of een gemodificeerde sinusomvormer moet aanschaffen. Een echte sinusomvormer is er een die je een mooie stroom geeft, net zoals je krijgt van het energiebedrijf. Een gemodificeerde sinusomvormer is tot op zekere hoogte minder zuiver. De gemodificeerde sinusomvormer is gemaakt als een meer economische keuze voor de echte sinusomvormer. U zult ontdekken dat hoewel de zuivere sinusomvormer de beste elektrische stroom levert, deze ook de duurste is. Een gemodificeerde sinusomvormer van 1800 watt kost u ongeveer $ 350,00.

Hoewel de gemodificeerde sinusomvormer betaalbaarder is, heeft deze zijn individuele problemen. Voor een groot aantal kleinere apparaten, zoals een koelkast of föhn, zal een gemodificeerde sinusomvormer voldoende zijn. Bij sommige apparaten, zoals plasmatelevisies, kunt u zich echter bewust worden van een gebrek aan precisie. In dit geval kan een echte sinusomvormer een betere oplossing zijn om ervoor te zorgen dat u een uitvoer van betere kwaliteit kunt hebben. Het is bovendien van vitaal belang om in gedachten te houden dat een gemodificeerde sinusomvormer niet kan worden opgewaardeerd tot een echte sinusomvormer. U moet er in het begin zeker van zijn dat u de juiste omvormer koopt voor de behoeften van uw boot.

Het is een goed idee om te informeren naar uitschakelindicatoren voor overbelasting of schakelaars op uw omvormer voor het geval u de omvormer overbelast; veel omvormers bevatten ze als standaarduitrusting. U kunt ook controleren of de omvormer thermisch en kortgesloten is uitgeschakeld om ook dat soort noodsituaties een halt toe te roepen. Bovendien bevatten enkele omvormers ingebouwde uitschakelfuncties als de opslagniveaus van de batterij een bepaald dieptepunt bereiken.

Ik heb ervoor gekozen om een Xantrex 1800 watt gemodificeerde sinusomvormer te installeren die in staat is tot 1000 watt continue belasting. Deze omvormer bevat een ingebouwde omschakelaar die schakelt tussen wal- en omvormerstroom.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *