Dakkapellen: betekenis, typen, voordelen en installatie

Wat is een dakkapel?

Dakkapellen bevinden zich op de helling van het dak en laten natuurlijk licht binnen in kamers met gewelfde plafonds. In tegenstelling tot dakramen, die schuin op het dak staan, worden dakkapellen verticaal geplaatst. Ze zijn gehuisvest in frameconstructies die uit de bovenkant van het huis steken.

De etymologie van de term “dormer” is de dormir die “slapen” betekent of het Latijnse dormitorium dat “slaapkamer” betekent. Dakkapellen werden gedurende de hele renaissance in Europa gebruikt en werden populair.

soorten dakramen

zadeldak raam

Het meest populaire type dakkapel wordt gekenmerkt door een gevel. Een zadeldak is een type dak dat driehoekig van vorm is en hellingen van gelijke hoogte over de ramen heeft.

Gambrel dakramen

Gokdakkapel heeft een puntdak aan de bovenkant van het dak, maar zakt naar beneden naar de twee steilere dakhellingen aan de zijkanten van het dak. Hierdoor krijgt de prijs van een dakkapel gambrel dakkapel de uitstraling van een schuur.

hippe dakkapel

De hippe dakkapel onderscheidt zich door drie dakvlakken. Een aan elke kant van de dakkapel en een parallel aan de voorzijde van de dakkapel. Het bovenste punt van elk van de drie vlakken stijgt naar een gemeenschappelijk punt dat dient als de top van het dak.

dakramen van magazijnen

Deze dakkapel heeft slechts één dakvlak en helt af in dezelfde richting als de helling van het hoofddak, maar met een vrij steile helling. Soms is de toonhoogte van een schuurdakkapel zo zacht dat deze bijna horizontaal lijkt. Er moet echter op zijn minst een helling zijn om het water af te voeren.

wenkbrauw dakkapel

Het dakkapeldak onderscheidt zich van andere soorten dakvlakken doordat het zacht golvende golven heeft die omhoog komen en het raam volledig bedekken. Met behulp van een wenkbrauwdakkapel zonder extra verticale wand kan de illusie worden gecreëerd dat de ogen van achter een kapvormig ooglid naar buiten gluren.

Voordelen van dakramen

helderder

Voor veel mensen kan het moeilijk zijn om natuurlijk licht in huis te hebben. Het installeren van dakkapellen is een gemakkelijke manier om dit doel te bereiken. Deze ramen laten een royale hoeveelheid licht van buiten binnen waardoor uw woning straalt. Door de oriëntatie, het materiaal en de verhoudingen van de dakkapellen aan te passen, kan de hoeveelheid daglicht die uw woning binnenvalt worden veranderd.

ventilatie

Het is onmogelijk te overschatten hoe belangrijk goede ventilatie in uw huis is. Dit is een van de belangrijkste voordelen van het toevoegen van dakkapellen. Een kamer met meer ramen zal meer luchtstroom hebben en meer ventilatie in de kamer zal helpen om een leefbare sfeer te creëren. Dakraaminstallaties zorgen voor het hoogst mogelijke niveau van ventilatie met inkomende lucht uit de omgeving.

hoofdkamer

Het plaatsen van dakkapellen geeft je het gevoel dat je meer ruimte binnen hebt. Wat u ook kiest, u bent vrij om het te ontwerpen, zodat u meer ruimte in uw huis kunt creëren. Het doel van het toevoegen van dakkapellen is om ruimte te creëren die kan worden gebruikt om meubels op te bergen. Omdat er geen risico bestaat dat het meubilair het raam verduistert, kunt u het vrij tegen de muur plaatsen.

betere verkoopwaarde

Ramen gelegen aan de buitenzijde van de woning zorgen voor een sfeervolle uitstraling van buitenaf. Voor wie van buiten naar binnen kijkt, is het wenselijk dat de dakramen opvallen in plaats van effen muren. Vanwege de stijlvolle uitstraling die ramen aan uw huis geven, kunt u veel complimenten en suggesties verwachten en uw marktwaarde verhogen. Huizenkopers die waarde hechten aan esthetiek zullen naar uw woning worden getrokken.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *